Sibelius 8.1 – pauser, volter, MP3 og El Capitan


Da Sibelius 8 blev lanceret i maj 2015, var der ikke mange nyheder i nodedelen. Den største nyhed var muligheden for at abonnere på en licens frem for at eje den og det, der har nok størst betydning for de fleste Sibelius ejere: i stedet for at købe opdateringer hvert andet år, skal man nu have have en aktiv supportplan, der giver adgang til alle nye funktioner i de kommende 12 måneder.
I september 2015 kom version 8.01, som primært var nye funkioner til brug for trykfølsomme skærme som Microsoft Surface, og nu kommer så version 8.1, som for første gang siden lanceringen af version 7 rent faktisk giver forbedrede funktioner på selve nodedelen.
Har man version 7.5 har der indtil nu ikke været så meget, der kunne friste til at opdatere, men med 8.1 er det nok mere aktuelt. Og er man på Mac skal man opdatere alene for at kunne være kompatibel med det nye MacOS 10.11 "El Capitan".


Forbedret Magnetic Layout med korrekt placering af pauser

Arbejder man med flere stemmer ("voices") på samme nodelinje har det altid krævet en del efterarbejde at undgå at pauser i én stemme kolliderer med noderne i en anden – det problem er i øvrigt fælles for alle nodeprogrammer. Men nu har Sibelius med en kraftig forbedring af Magnetic Layout systemet fået løst problemet.
Hver eneste pause bliver nu placeret bedst muligt i forhold til de omkringliggende noder, og ved brug af flere stemmer flytter Magnetic Layout automatisk pauserne, så de ikke kolliderer med noder i de øvrige stemmer.
Her er virkelig tale om en forbedring, som både sparer tid for nodeskriveren og giver et lettere læseligt nodebillede for udøveren.

Volter

Sibelius har altid haft svært ved at få specielt 1. volte til at stoppe det rigtige sted før repetitionstegnet, og det har krævet lidt "workarounds" at få volterne til at stå pænt.
Med version 8.1 er dette problem nu blevet løst, så volter ender der, hvor de skal, når den pågældende takt er valgt og den rigtige volte er hentet under "lines".

Del musikken med MP3 eksport

Man har altid kunnet eksportere sit Sibelius arrangement som audio, men indtil nu kun i computerens standard filformat, dvs WAV på Windows og AIFF på Mac. Det gav god mening, dengang man skulle brænde en audio-CD, men det er der nok ikke så mange der gør længere? (og hvis der er, så har jeg omkring 100 blanke CDere billigt til salg!). WAV og AIFF lyder  godt, men fylder alt for meget, så hidtil har man skullet omkring Windows Media Player eller iTunes mm for at konvertere den store lydfil til en mere håndterbar mp3. Det skal man så ikke længere med version 8.1, hvor du nu kan eksportere til mp3 i forskellige størrelser og kvaliteter direkte fra programmet.
Bitraten kan vælges fra 80 til 320 kbps. Standard bitrate er 128, men vælg f.eks 192, hvis du vil gå lidt op i kvalitet uden at mp3-filen bliver alt for stor.

Flere rettelser og forbedringer

Bruger du Macbook eller en anden Mac med en trackpad vil du opleve at zoom og scroll med to fingre nu fungerer problemfrit, og hvis du ikke allerede har gjort det, kan du trygt opdatere til MacOS 10.11 El Capitan.
Der er mange flere rettelser og forbedringer, og du kan se hele listen på Sibelius support forum. 

Opgradere eller vente?

Har du allerede version 8 eller 8.01, kan du hente opdateringen gratis direkte fra den installerede Avid Application Manager eller fra din Avid konto.
Har du Sibelius 7.5, kan overveje om de nye funktioner er en opdatering værd, eller om du vil vente. Vi forventer dog at Avid senest til sommer vil have alle nuværende ejere over på en supportplan, hvis man gerne vil være opdateret fremover. 
Har du Sibelius 7, 6, 5 eller endnu ældre vil du få stor glæde af de nye, hurtigere og mere effektive nodeskrivningsfunktioner. Du skal dog checke om din computer opfylder minimumskravene, dvs 64-bit Windows 7 (eller højere) eller MacOS 10.9, 10.10 eller 10.11.
Se systemkravene her. 
Kører du Sibelius på en nyere Mac, der kan køre det nyeste El Capitan 10.11 styresystem, er der ikke så meget at rafle om:  opgrader til 8.1 nu. 

Køb version 8.1 inklusiv 12-månders support plan


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Fra nodeark til toner på under 2 minutter – NotateMe app med nodescanner

Nodescanning med PhotoScore Ultimate 2018, 1. del